PHP és az Én történetem

PHP nem új nyelv az informatikában. Már 2004-ben találkoztam a php kóddal először. Akkoriban, ezt a nyelvet találták a legnagyobb esélyesnek arra, hogy a webfejlesztés tényleg fejlesztéssé váljon. S a webfejlesztés nem pedig szerkesztés maradjon. Aki így látta, annak igaza lett.

Az igény és a PHP találkozása

Mikor az egyetemen tanultam a weblapszerkesztést, akkor az XML, HTML és a stílusleíró nyelv az XLS és a CSS volt, amit tanítottak. Mert nem volt más, jobb alternatíva. Ezeket lehetett szerkeszteni, de az adatok statikusak voltak. Azaz nem lehetett változtatni rajtuk, csak programozó segítségével.

De mindenkinek volt igénye arra, hogy bármely apró paraméterek megadásával, bizony lehessen más, és más tartalmakat látni, mutatni. Erre biztos voltak más próbálkozások is, mint a Java amely eléggé robosztus nyelv, de a legismertebb és valóban nyertes technológia a PHP. Amely (kihagyva egy verziót) már a 8.x-et is megérte már.

PHP a jelenben, jelenemben

Jól használható a PHP kisebb, nagyobb rendszerek készítéséhez. S most már minden alap oldal, a HTML kódját már PHP generálja le. PHP jól követte megjelenő újabb technológiákat, mint például a SOAP s utódja REST API csatlakozásokat is.

Ezért kell folyton Tanulni és tanulni azt a technológiát is amelyet már egyszer elsajátítottam. Jelenleg is tanulom, mert újabb technológiák vannak, s már nem “csak” a nyelv, hanem a rá épülő frameworkok, amelyek között van a Laravel, a Yii2, Symfony, CodeIgniter.

PHP-vel közös közeli jövőnk

A jelenem az, hogy a most híres Laravel-t  megtanuljam kézségszinten alkalmazni. Mert jelenleg ez az a framework, amelynek a legnagyobb jelene van, s talán jövője is. Így nem kétséges, hogy az elkövetkezendő 10-15 évben is PHP-val fogok foglalkozni.