Avagy mi a különbség fejlesztés és szerkesztés között

Weblap szerkesztése

Amikor weblapot szerkesztesz, akkor egyáltalán nem kell ismerni a stílusleíró  (mint a CSS) nyelveken kívül, bármilyen programnyelvet. Van, hogy még azt sem kell ismerned, hiszen ma már, WordPressben ez kiegészítő plugin lehetőségekkel, meg van oldva az, hogy úgy funkcionáljon, mint egy jó szövegszerkesztő. Így a kinézetet jól lehet alakítani.

Példa a pluginokra:

  • DIVI, amely nagyon sok mást is tud, mint kinézet, a megfelelő pluginokkal.
  • WpBakery, amely szintén kellemes és egyszerű használatot biztosít.
  • Elementor, amelynek szoktak hibái lenni az alap ingyenes változatban, de jól használható.
  • S nem utolsó sorban a Flatsome, amelyet most is használok.

Hát, igen, “lebuktam”. Egy WordPress oldal tulajdonosa vagyok, amelyen reklámozom, a kompetenciáimat. Ennek oka az, hogy nem szeretek “ágyúval lőni verébre”. Itt, könnyen megtudom csinálni a kinézetet, s nem kell azon aggódnom, hogy egy cikket a kinézet szerkesztése miatt, mennyi időbe telik megalkotni. Ezért választottam a a WordPress-t.

Nálam nagyobbak is használják...

Ennek az az oka, hogy NEM KELL fejlesztőnek, vagy egyéb műszaki adottsággal rendelkezni, hogy a tartalomkészítők  felrakják a tartalmukat. Valljuk be, hogy akik jól tudnak fogalmazni, azok általában humán beállítottságúak, s nem pedig műszakiak. Persze ez a kettő nem zárja ki egymást, de mindenkinek megvan a saját erőssége.

Ezért javaslom személy szerint a WordPress-et minden hibája ellenére, mert tartalomírók is könnyen használják.

Az Igazi Webfejlesztő

Tudja, hogy mi, s hogyan épül fel kód szinten. Így, ÉN is tudom azt, hogy a WordPresshez, hogyan kell hozzányúlni ahhoz, hogy bajt NAGY esélyjel NE okozzak. Azt is tudja egy webfejlesztő, hogy vannak Pluginok, amelyek nem kompatibilisek egymással, azaz ütköznek. Mit jelen ez? Azt hogyha ezek együtt fel vannak telepítve, akkor a weboldal elszál, nem működik. Ezért, egy laikusnak, ezt NEM szabad csak úgy telepítenie, szakember nélkül!

Nem egyszer volt olyan, hogy össze-vissza feltelepítette az ügyfél biztonsági mentés nélkül a pluginokat, s azok bajt okoztak. Ennek az lett a vége, hogy új oldalt kellett készíteni. Ezért, érdemes mindig konzultálni egy fejlesztővel, aki érti a dolgát, s nem kapkod a telepítésben.

Akkor mi is kell a weblapfejlesztéshez?

Nem elég a kinézetet alakítani, itt már kell , hogy alapvető programozási ismereteket elsajátítson. Ezt hogy szerzi meg az ember, annak különféle módjai vannak. Én a saját utamat tudom elmondani, időrendi sorrendben:

  1. Már szakközépben informatikát tanultam, amely folytatódott az egyetemen.
  2. Amikor elkezdtem dolgozni, a weblap fejlesztés, s a dinamikus weblap, még sehol sem volt.
  3. De ami késik, az biztos jön, s már a korai PHP változatokkal (melyben a WordPress is íródott) találkoztam Hobbi szinten 🙂
  4. Otthonról akartam dolgozni, ezért már NEM hobbi szinten tanultam a Web Fejlesztést.
  5. Árukereső.hu-nál sikerült így junior PHP fejlesztőként felvételt nyernem.
  6. Habár, már nem dolgozom ott, DE azóta is a Web Fejlesztés az életem nagy része 🙂 <3

Szóval, csak ilyen egyszerűen. Ezekben a pontokban el vannak rejtve olyan technikai dolgok, mint például JavaScript, CSS, PHP, Angular, Docker mint tudásbázis amelyeket menetköztben elsajátítottam, amiért merek vállalni újjabb és újjabb projekteket megvalósítását.

Konklúzió...

…minden programozó addig tanul, amíg dolgozik 🙂