Egy Mobil App backend fejlesztése

Nemrégiben találkoztam a most leírt Ügyfelemmel, akinek backend fejlesztésre is szüksége van, volt. Egy olyan applikációt talált ki, amely elsősorban cégeknek szól, s céges alkalmazásra való. De először mint fejlesztővel, nem velem találkozott, hanem egy másik céggel, ahol félvállról vették az elképzelését, s a munkát is.

Mivel nem maradt rám más mint CSAK a kód, ezért rá kellett néznem, hogy milyen megoldást, technikát alkalmaztak. Két Framework valamelyikét alkalmazták, mégpedig a

  • Zend Framework vagy
  • a Symfony Frameworkot

E kettő közül egyiket sem ismerem behatóan, így csak a jól bevált MVC-s ismereteimre építettem fel a kód újbóli felállítását, és működését.

Az előző fejlesztők, kezdők voltak, kiknek még vezetés kellett volna, melyet nem kaptak meg a fejlesztőcégtől, így a kódjuk nem optimális, s nehezebben haladtak egyről a kettőre. Így bizonyos dolgokat (mint például az aktuális szerver url címe)  beégették a kódba, ahelyett, hogy egy global változóba teték volna. Így elég sokhelyen bele kellett nyúlnom, a kódba, az új url megadása érdekében. De ez nem az Ő hibájuk, s nem is ez volt a fő gond.

Munkafolyamatom

  • Az első dolgom az volt, miután megkaptam, hogy megnézzem, milyen szerveren futtaták a backendet
  • Második, hogy felépítsek hozzá egy docker-composer-t, amelyen a gépemtől függetlenül tudtam a kódot futtatni.
  • A harmadik feladat, hogy a saját környezetemben egy részleges de már a jóhoz közeli állapotot érjek el, amely segít abban, hogy az éles környezeten tovább folytassam a munkát.
  • Éles környezet beállítása, és hibák javítása az élesnek nevezett környezeten, hogy a megrendelő is tudja tesztelni, a rendszert.

Most, jelenleg az átadásnál vagyunk, mely akkor derül ki igazán hogy jó-e, ha a Társam, a Flutteres részével, meg a socket.io beállításával megleszünk. Ő, egy tehetséges fiatalember, aki a távolság miatt nehezen értek meg, mert a net akadozva jön köztünk. Ennek ellenére, remélem hamar megleszünk, s mindenki elégedett lesz a végén 🙂

A Project további folytatásáról, remélem már nem titkos üzemmódban írhatom meg…